Winnaars scholenwedstrijd klimaat bekend

Winnaars scholenwedstrijd klimaat bekend

Leerlingen van Sjabi (het Sint-Jan Berchmansinstituut in Puurs) namen deel aan de prijskamp van het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant. De opdracht luidde: “Ontwerp een logo, tekst, diagram, textuur, tekening, slogan of de combinatie ervan om visueel jouw bekommernis rond het klimaat te verwoorden”. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze prijskamp af te ronden op de Klimaatdag op 28/11/2021. Corona heeft anders beslist en de klimaatdag werd andermaal uitgesteld. Het engagement van de leerlingen van Sjabi mocht echter niet verloren gaan. Daarom organiseerde het Burgerplatform een online bevraging. Een jury van Sjabi-leerlingen selecteerde de 6 beste ontwerpen. Via een online bevraging werden de twee beste verkozen.


Er was een massale respons. Meer dan 850 mensen namen deel aan de online bevraging. Zonder de 100 dubbele en ongeldige inzendingen.

José Depydt is een medewerker van ons burgerplatform. Hij heeft ook ervaring in het kunst-en ontwerp onderwijs. Hij liet zijn deskundige blik gaan over de 6 selecties. En zag ook dat het internet een inspiratiebron was voor heel wat inzendingen.

De inzending van Katarina Dewachter laat een smeltende wereld zien die grafisch gestileerd boven een kaars wordt gehouden. De tekst leest als een kreet: “Save the earth”.

Het ontwerp van Leen Aerts toont een wereldbol letterlijk omkranst met een krans bloemen. De tekst luidt “zorg voor de wereld, leg ze in de bloemetjes”. De bekommernis om de zorg wordt ondersteund door de zorgvuldigheid waarmee de bloemenkrans is getekend in diverse kleuren. Het contrast kan niet groter zijn met de lineair sobere grafische weergave van de wereld. De polaire structuur van de gedetailleerde overdadige bloemen enerzijds en de wereld die zich erin vleit anderzijds, geeft een vertederende fragiliteit van de wereld aan.

Het ontwerp van Febe De Keersmaecker toont een grafisch sterke beweging van een lijn die zich al tekenend een wereldbol in gevouwen handen laat zien; zo weggeplukt van het internet, maar waaraan een niet mis te verstane tekst is toegevoegd, “we have it all in our own hands”. De wereld ligt inderdaad in onze handen. De handen houden het nog enigszins samen; onze handen die we in elkaar kunnen slaan om er nog iets van te maken.

Lou Boeykens tekent twee handen die de wereld kneden tot een hart. “Love the planet, there is only one”. We moeten de handen uit de mouwen steken, zoveel is zeker om de wereld tekenen tot een samenhang van blauw en groen.

De inzending van Aude De Cock toont een smeltende wereldbol, zoals een ijsje. Symbool voor de smeltende ijskappen of bijtende humor voor de problematiek van de “opwarming” zoals het opschrift weergeeft.

Ferre Lauwers tekent onder de betekenisvolle titel “See what you have done” een wereldbol gedragen in een handpalm. Deze valt uiteen in twee helften; water en vuur. Een duim omhoog voor onze blauwe planeet en een duim omlaag voor een planeet in brand. De scherpe lijn tussen beide wereldhelften kan niet betekenisvoller zijn voor het contrast tussen water en vuur. Hoewel beide natuurkrachten zijn; ze staan voor zowel iets positiefs als iets negatiefs.

Het was natuurlijk meer dan een uitdaging.
Het ging om het visueel verwoorden van de bekommernis rond het klimaat.
En een bekommernis zonder engagement is nogal vruchteloos.
Zoals het ook onzinnig is om te spreken over de bekommernis van bijvoorbeeld je kind en dan niet al het mogelijke doen om je kind te laten leven.
We weten dus dat bekommernis leidt tot engagement.
En dat is hoopvol.
Want deze planeet heeft dat nodig.
Niet zozeer omdat onze aarde niet zou overleven.
Maar wel dat het een omgeving blijft waarin mensen kunnen overleven en waar het gewoon fijn is te leven.

We zijn blij dat we dank zij de steun van de gemeente ook onze dankbaarheid voor dit engagement fysiek konden uitdrukken met een cadeautje.


Winnaars
1. Ontwerp 3 Fébe De Keersmaecker
2. Ontwerp 2 Leen Aerts
3. Ontwerp 6 Ferre Lauwers
4. Ontwerp 4 Lou Boeykens
5. Ontwerp 1 Katarina De Wachter
6. Ontwerp 5 Aude De Cock

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.