Shell gedwongen tot minder uitstoot. Wie volgt?

Shell gedwongen tot minder uitstoot. Wie volgt?

Op 25 mei ging er een schok door het Nederlandse bedrijfsleven. Het was dan ook niet min wat de klimaateisers van Milieudefensie, samen met andere maatschappelijke organisaties en 17.000 burgers bereikt hadden. De oliereus Royal Dutch Shell krijgt van de Haagse rechtbank volgende opdrachten: 
1. Royal Dutch Shell moet eind 2030 haar uitstoot met netto 45 procent verminderen.
2. Shell is ook verantwoordelijk voor de uitstoot van klanten en toeleveranciers.
3. Er is een dreiging van mensenrechtenschending op het recht van leven en ongestoord gezinsleven.
4. Shell moet per direct aan het vonnis voldoen, omdat het huidige klimaatbeleid van Shell niet concreet genoeg is.

Ook in België voelde men de naschokken. Ondanks het feit dat België geen multinationale oliebebedrijven zoals Shell kent, is er een mogelijke impact op alle bedrijven. En al zeker op de chemische industrie en bedrijven als INEOS in Antwerpen. Serge De Gheldere (medestichter van het Belgische “Klimaatzaak”) omschrijft het zo: ‘Bedrijven moeten zich meer verantwoorden. Het is aanpassen of sterven.’
Bedrijven kunnen natuurlijk blijven de kat uit de boom kijken. De klimaatwetenschap heeft ons echter geleerd dat uitstel alleen maar duurder zal zijn dan nu ingrijpen.
In Klein-Brabant staan de grote bedrijven vooralsnog op de rem. Dat bleek bij de opstelling van het onlangs door de gemeenteraad goedgekeurde Energie- en Klimaatplan. Met een meerderheid van stemmen werd het uit december 2019 daterende voorstel tot een verhoging van tenminste 50% CO2-reductie bijna een jaar geleden in IGEMO aangenomen. De drie grote bedrijven die bij deze stemming afwezig waren mochten toch nog hun mening zeggen. Peleman Industries, Pfizer en Moortgat blokkeerden het besluit. En zo kwam men weer uit op het al bijna twee achterhaalde doel van 40%. Gelukkig had de gemeente wel de moed om tot een verhoogde doelstelling van 50% voor haar eigen diensten van het lokale bestuur, de lokale mobiliteit op haar grondgebied en de woningen in de gemeente.

Of de uitspraak van een Nederlandse rechtbank deze bedrijven in Klein-Brabant van gedacht zal doen veranderen is nog de vraag. Maar we constateren wel dat de Nederlandse rechtbank hogere reductie bij Shell afdwingt dan wat deze internationale bedrijven van plan zijn. Dat stemt tot nadenken. Hopelijk ook in hun boardrooms.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.