LETS verwarmt je buurt, niet de Aarde!

LETS verwarmt je buurt, niet de Aarde!

Iedereen heeft zo zijn eigen motivatie om te starten met Letsen. Bij LETS wordt er Leuk EigenTijds Samengewerkt. Solidariteit en verantwoordelijkheid dragen op sociaal, ecologisch en economisch gebied.  Sociale insluiting en vertrouwen zijn daarbij kernwaarden.

LETS staat voor “Local Exchange and Trading System”. Vrij vertalen we dit wel eens als “lokaal uitwisselingssysteem”. Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.

Meer informatie over LETS: www.letsvlaanderen.be

LETS is duurzaam. We ruilen, delen en waarderen diensten en goederen.  Dat kan vanalles zijn: iemand helpen bij computerproblemen, het gras afrijden, ramen poetsen, boodschappen doen, op een huisdier passen, of een toestel uitlenen dat je niet vaak gebruikt zodat niet iedereen dat hoeft aan te kopen. ‘samen’ staat bij LETS centraal. Letsen zorgt via lokale interactie voor het beleven van duurzaamheid op een eigentijdse, makkelijke en leuke manier. Je ruilt wat je kan en graag doet; spullen worden opgelapt en krijgen een nieuw leven. Het is de ‘kortste keten’ in de praktijk.

Wil je meer informatie over hoe jij ook je buurt kan verwarmen: verwarm je buurt

Het LETS systeem biedt een kader

voor het organiseren van persoons

verrijkende beleving van en in je buurt.

Ontharding, Pollekes en pannenkoeken

Het idee was helemaal last-minute van de boom gevallen zoals een appel die uiteindelijk helemaal rijp is.  En onze kippen, ja die zaten er ook voor iets tussen, want die hadden de voorbije week uitzonderlijk goed hun best gedaan.  De witte kip afkomstig van bij Els en Thomas, letsers uit de buurt, was er niet helemaal blij mee.  Want die had de eitjes liever nog snel voor de winter komt uitgebroed.  Sorry Blanche, alles op zijn tijd.  Kuikentjes, dat is echt pas iets voor de lente. Op deze nazomerse zondag namiddag was het ogenblik om gezellig samen te smullen, vieren en kletsen aangebroken.  Het voorbije jaar namen wij (mijn man en ik), hier samen met een team Letsers het woord “ontharding” erg letterlijk.  Geweldig toch om op zo’n letsnetwerk te kunnen terugvallen voor klussen en vele handen.  Nadat ik het verzette werk opnieuw overzag nodigde ik in mijn enthousiasme alle Letsers van Klein-Brabant – Vaartland uit, (plus minus 75 gezinnen) om pannenkoeken te komen eten.  Want dat gevoel van vertrouwen dat groeit door te Letsen is gewoon onschatbaar.  De reacties liepen al snel binnen.  Ik kreeg het al warm en begon de hoeveelheid eieren, liters melk, kilo’s meel en benodigde baktijd snel te berekenen. 😉

Maar zoals gewoonlijk het geval is, kon bijlange niet iedereen zich vrij maken, of lust mogelijk toch niet iedereen pannenkoeken.  Het werd  wel een heel gezellige namiddag met net genoeg belangstelling en sfeer.  Anderen maakten van de gelegenheid gebruik om gelijk poolshoogte te nemen bij de vorderingen van de werken rond ons huis.  Waar dit jaar weer meer steen en asfalt van de vorige eeuw moesten wijken om plaats te maken voor bloemen en planten, waarvan sommigen mee letsend als zaadje via o.a. Martine onze tuin kwamen binnen gewaaid.  Zonder pardon en zonder uitnodiging of Lets lidmaatschap komen vlinders en bijtjes, zelfs bladluizen en lieveheersbeestjes, een enkele wesp langs. Op verkenning, op zoek naar honing en pollen of een ander aandeel in het verhaal, hoe minuscuul ook, al dan niet opgemerkt door de bonte schare inwoners van Pollekesland.

Download hier de LETS-dag folder

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.