Laat je scannen !

Laat je scannen !

Je huis een stuk comfortabeler maken, minder jaarlijkse uitgaven hebben en milieuvriendelijker zijn ! Dat is onze opdracht voor de komende jaren.

Tegen 2030 moet minimum de helft van de huizen een A of A+ label hebben. Momenteel zitten we in Vlaanderen gemiddeld aan een D / E label (~400 kwh/m²/jaar). Er is dus veel werk aan de winkel voor ons allemaal.

Hoe staat jouw huis ervoor ?

  1. Je kan zelf al een eerste ‘scan’ doen van je huis via de EPC-zelftest
  2. Kijk eens naar de energiekaarten van Klein-Brabant, hoe doet je straat het ?
  3. Wil je graag al eens een thermografische scan van je huis ?

EPC Zelftest

Via de Vlaamse website van energiesparen.be kan je vrij makkelijk al een inschatting maken van je eigen woonst.

https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc.

Het resultaat is een label zoals hierboven aangegeven. Alles boven de A vergt je aandacht.

Energiekaarten Klein-Brabant

Kijk eens naar de energiekaarten van Klein-Brabant. Er zijn er 2: Eentje is voor gasverbruik, een ander is voor elektriciteitsverbruik.

Let op: Het geeft de gemiddelde verbruiken aan per straat: het totale verbruik van de straat gedeeld door het aantal aftakpunten in die straat. Dat geeft maar een indicatie. Als er een bedrijf in de straat gevestigd is vertekend dat het beeld in negatieve zin, maar omgekeerd ook als een gebouw zo goed als leegstaat krijg je een beetje positiever beeld van de straat. (bron: open data van Fluvius)

Toch kan je er misschien al het een en het ander uit afleiden:

  • Hoe doe je het zelf tov je straat ? Misschien kan je eens vragen hoe buren dat aangepakt hebben ?
  • Hoe doet je straat het tov de andere straten ? Misschien tijd om gezamenlijk aan te pakken en een buurtrenovatie team op te zetten ?

https://www.onknow.be/wp-content/uploads/2020/12/Aardgas.pdf

https://www.onknow.be/wp-content/uploads/2020/12/Electriciteit.pdf

Thermoscan

Heb je al een eerste idee, of is het je allemaal wat te moeilijk, dan kan je een beroep doen op een vrijwilliger bij Stekr/Igemo om je huis te laten scannen met een infrarood camera.

Wat kan je doen om je score te verbeteren ?

Na de zelftest, de vergelijking of de thermoscan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat er wel wat werk is aan je woning.

Er zijn veel gespecialiseerde websites en services, maar kort door de bocht zijn de volgende acties de meest voorgestelde:

1. Isoleer, Isoleer en Isoleer

Verminder je energieverbruik eerst en vooral door er minder nodig te hebben. Isoleren is daarbij de meest logische stap. Isoleer je dak, want warmte stijgt en dus gaat veel warmte verloren in de winter door het dak. Maar denk ook aan je muren: isolatie van je spouwmuren, buitenisolatie of binnenisolatie zijn allemaal mogelijkheden. Hoe je het juist doet is afhankelijk van verschillende factoren. Als je die 2 geïsoleerd hebt kan je denken aan vloerisolatie. Dat is niet altijd even makkelijk, maar zorgt wel voor een enorme verbetering van het comfort.

Vergeet ook niet naar je ramen en deuren te kijken: energetisch glas is nu toch wel het minimum dat je zou moeten zitten hebben. Als je enkel glas hebt kan je bijna evengoed het raam laten openstaan.

2. Winddicht

Dat heb je zeker ook al gemerkt: een dikke pull in de winter helpt alleen als het windstil is. Als de wind door je lekkere warme pullover waait gaat al de warmte toch verloren. Dat is net zo bij een huis. Als je huis vol kieren zit dan merk je zo de tocht en dus de afkoeling van je huis. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk kieren dicht: kleef een winddicht dampscherm goed af op je zolder, zorg dat ramen en deuren goed sluiten, zorg dat barsten in je bepleistering terug dicht worden gedaan, enz …

Eens je huis winddicht is kan en moet je het gecontroleerd ventileren. En ja, dat is ook belangrijk. We produceren constant vocht in huis via onze adem, koken, wassen en plassen, … Al dat vocht moet naar buiten kunnen. Er bestaan verschillende systemen die je daarbij kunnen helpen, maar gewoon je raam een half uurtje openzetten per dag kan al wonderen doen.

3. Zuinig met energie

Voor al de rest is het gewoon belangrijk om zuinig te zijn met energie. Gewoon wat tips:

  • bekijk je toestellen eens: voldoen ze nog aan hedendaagse energie normen ? Je stookolie ketel gaat er beter uit. Warmtepomp of hoogrendement-pelletketel zijn ecologische alternatieven. Maar ook oude frigo’s, wasmachines enz kan je misschien eens bekijken
  • zet de thermostaat 1 graadje lager, en trek eens een dikke pull aan in huis
  • maak gebruik van LED verlichting, momenteel de meest zuinige verlichting
  • loop eens rond in je huis en bekijk alles wat in een stopcontact zit: is het wel nodig ? Sluimerverbruik is een onderschat probleem
  • veel verborgen energievreters zijn: airco’s. Je huis koel houden door de zon buiten te houden en ’s nachts goed te ventileren is veel energievriendelijker dan gelijk welke airco. En in veel gevallen is het nog aangenamer ook.
  • andere onzichtbare energieverslinders zijn zwembaden of vijvers: zeker als ze verwarmd worden, maar ook de pompen die in veel gevallen 24 u op 24 staan te draaien. Denk eens aan een timer, het zal je veel besparen.

Meer tips vind je bvb op: https://energiesparen.be/zuinig-met-energie

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.