Spelen :
Je gooit om de beurt met 2 dobbelstenen en zet het corresponderende aantal stappen zoals bij een ganzenbord. Je komt daarbij op een vakje met een volgnummer en een afbeelding. De verschillende afbeeldingen kunnen iets te maken hebben met acties, organisaties, gebeurtenissen, of alledaagse keuzes die al dan niet duurzaam zijn. Die een invloed hebben op iemands ecologische voetafdruk en die van ons allemaal samen. Die invloed hebben op klimaatverandering, biodiversiteit, maatschappelijke veerkracht enzoverder. Bij het ene speeldveld is dat al duidelijker dan bij het andere. Dat kan aanleiding geven tot gesprek. Waar denken de anderen dat dit mee te maken heeft. Wie kent dat bepaalde logo? Wat stelt het voor? Welke impact kan dat hebben? Zijn vragen die gesteld kunnen worden.
Doel van het spel
Ik heb het spel getekend omdat ik het zinvol vind. Op de klimaatdag van 11 september 2022 werd er door een aantal mensen het spel gespeeld. Er werden vragen gesteld over de afbeeldingen, de betekenis. Er werden suggesties geopperd. Het spel zou bijvoorbeeld ook in scholen of in verenigingen gebruikt kunnen worden. Een spelmoderator kan ervoor zorgen dat het gesprek en het spel meer geanimeerd verloopt. Een lijst van inhoudelijke toelichting bij de afbeeldingen zou daarbij nuttig kunnen zijn. De spelregels zijn eenvoudig en de acties die verbonden kunnen zijn aan een van de nummers met een bepaalde kleur staan in het midden van het speelveld, duidelijk leesbaar voor iedereen. Soms moeten spelers met elkaar overleggen over het aantal stappen. Wie het eerst het vak nummer 63 met de afbeelding van het bos passeert is de winnaar. Maar de gesprekken over de thema’s die het spel aanhaalt zijn ook een doel op zich.
Conclusie: allemaal winnaars of…
Het spel maakt acties los van iemands persoonlijke keuzes. Daardoor kunnen moeilijke onderwerpen op een luchtige manier aangesneden worden zonder schuldgevoel. Niemand wil immers bewust het klimaat verstoren of een bedreiging zijn voor andere levensvormen, de biodiverse natuur om ons heen. Maar evenmin zijn onze keuzes van vandaag wetmatigheden. Alle dagen vlees eten is vrij recent in de geschiedenis norm geworden in vele landen. De laatste jaren is er opnieuw een duidelijk trend naar meer plantaardige voeding en juist minder vlees of zelfs volledig zonder. Steeds meer mensen nemen de fiets naar het werk en laten de auto thuis, enzoverder. Gewoonten veranderen constant en hoe meer mensen deze duurzamere keuzes maken hoe beter voor de planeet en uiteindelijk voor iedereen.
Wie interesse heeft om het spel te ontlenen kan contact opnemen met vimerte@gmail.com
Recente opmerkingen