Het was op Valentijnsdag begin dit jaar toen ik voor het eerst kennis maakte met Klimaan tijdens een samenkomst bij Transitie Vaartland. We zaten met velen rond een grote tafel in buurthuis Mozaïek. Vele mensen vanuit verschillende verenigingen waren uitgenodigd, mensen die gepassioneerd zijn door het positieve transitie verhaal. Het was een echte netwerk avond waarop iedereen de werking van zijn organisatie aan elkaar voorstelde. Er leefde een enthousiaste sfeer om met elkaar samen te werken. En die samenwerking is zich volop aan het ontplooien. De tijd gaat snel en ondertussen is er al heel wat gebeurd.
Transitie Vaartland werd Klimaan Vaartland. Maar in wezen is er niet veel veranderd behalve dat de naam nu ook kenbaar maakt dat we verbonden zijn met Klimaan, zegt An Vandamme die al langer ook bij Klimaan, dat in het centrum van Mechelen het levenslicht zag actief was. Ondertussen zijn ook andere leden van Transitie Vaartland actief in Klimaan en daarom leek het eerder vreemd om de twee initiatieven los van elkaar te zien. Het is ook motiverender om naar een groot publiek te communiceren. Eén keer per maand is er een “Klimaanraad” in Mechelen, met één iemand van elke lokale groep, maar bijvoorbeeld ook werkgroep Grond, de coöperatie, enz. Daar zijn we telkens bij. Daar worden de beslissingen genomen die van overkoepelend belang zijn. Maar wie dat wil, kan gewoon aansluiten bij onze lokale groep Vaartland, zonder ooit naar Mechelen te gaan.
Behalve Klimaan Mechelen en Vaartland is er een hele Klimaan familie. Deze kaart maakt dat meteen duidelijk. Naast Klimaan Vaartland is er ook al Klimaan Rupelstreek, Klimaan Rand en Klimaan Zemst. Daarnaast is er ook de coöperatieve vennootschap Klimaan waar burgers kunnen intekenen om aandeelhouder te worden in lokale productie van hernieuwbare energie. De eerste zonnepanelen liggen er al: op het dak van gemeentehuis en bibliotheek in Bonheiden. De verkoop van aandelen verloopt via de website van de coöperatie Iedereen kan en mag investeren, je moet daarom niet van Mechelen zijn.
Een energie coöperatie oprichten is wel een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers aan het werk met het geld van de investeerders. Gelukkig hebben we niet zelf het warm water moeten uitvinden, zegt Elise Steyaert. Via Rescoop konden we verder bouwen op de kennis van andere energie coöperaties zoals Ecopower. Samenwerking tussen coöperaties is één van 7 principes van ICA (International Coöperative Alliance) die Klimaan ook onderschrijft. Iedereen kan slechts 1 aandeel t.w.v. 100€ aankopen, daardoor ontstaat er een breed draagvlak. Elke aandeelhouder heeft ook maar 1 stem in de algemene vergadering, ook als je in de toekomst meerdere aandelen zou verwerven. Door de taxshelter is het financieel ook heel erg aantrekkelijk om aandeelhouder te worden. Maar los daarvan willen mensen gewoon investeren in de productie van lokale energie, onafhankelijker worden van grote buitenlandse energieproductiebedrijven is terecht best een populair idee.
Met de vzw hebben we ons georganiseerd in werkgroepen ronde de commons: grond, water, lucht en energie. De zon schijnt en de wind waait voor iedereen zo zegt Elise die vanaf het begin bij de oprichting van Klimaan is betrokken. Voor het thema lucht wordt er samengewerkt met Mechelen Meet Mee dat al fietsend de luchtkwaliteit langs Mechelse wegen opmeet. Het komende jaar willen ze ook een campagne op touw zetten rond hout stoken en luchtkwaliteit.
Sinds de eerste bijeenkomsten in cafeetjes in Mechelen, waarop de initiatiefnemers hun gedeelde frustratie over de berichten over Klimaatontwrichting wilden omzetten in positieve actie, hebben zowel de vzw Klimaan als de coöperatie al een hele weg afgelegd. Vele burgers sloten zich aan bij het initiatief en ze kregen impulsen van de stad Mechelen. Momenteel kunnen ze nog steeds gebruik maken van het oude bibliotheek gebouw. Daar gaan ook de vergaderingen, de maandelijkse Klimaan intro en andere inspirerende activiteiten door. Zoals de fietscinema. Dat is een projectie aangedreven door 4 fietsen van vzw VeloM2. Door deze voorstelling mee te maken, eventueel mee te trappen op een van de fietsen wordt je bewuster van energieverbruik. Een kleine nabespreking zet de cijfers extra in perspectief. Op 9 december organiseert Klimaan i.s.m. Natuurpunt de eerst Warme Winteravond met als thema De klimaaturgentie verhogen: wat kan je als burger doen? Met o.a. Tine Hens als spreker. Alle evenementen in de kalender staan open voor iedereen. Bekijk best wel even of je vooraf moet inschrijven.
Wat mij betreft was het met Klimaan liefde op het eerste gezicht, zeker de moeite om nader met hen kennis te maken. Vind jij dat ook? Dan komen we elkaar misschien tegen op een van hun inspirerende activiteiten.
Recente opmerkingen