Goed eten, lokaal en (h)eerlijk.

Goed eten, lokaal en (h)eerlijk.

Door lokaal geteelde seizoensgroenten te eten verklein je met weinig moeite je ecologische voetafdruk, zo weten ondertussen de meeste mensen. Je schakelt onnodige voedselkilometers uit en het is verser wat de smaak en voedingswaarde ten goede komt. Er zijn in Klein-Brabant al heel wat adresjes waar je daarvoor terecht kan. Niet alleen voor seizoensgroenten, er is meer. Over die initiatieven wil ik jullie in het kort hieronder vertellen. Je kan ook doorklikken naar de website van de verschillende projecten. Misschien ken jij nog een andere producent of een restaurant dat kookt met lokale producten. Laat het me weten.

100% Klein-Brabantse seizoensgroenten dat kan bij zelfoogstboerderij ’t Lekkerland waar men, helemaal volgens csa principe, risico en opbrengst deelt met de boer en elkaar (csa : community supported agriculture) Maar in de praktijk is van dat risico weinig te merken omdat boer Tim en boerin Lies een brede waaier aan verschillende groenten en gewassen telen. ’t Lekkerland heeft bovenop ook nog eens een bio label. Rechtstreeks van het veld op je bord, kan het nog gezonder? Voedselverspilling wordt hier tot een minimum gereduceerd, kromme komkommers en worteltjes zijn immers even lekker als rechte.

Wie nog een stapje verder wil gaan dan alleen groenten oogsten en ook zelf wil tuinieren kan zich aansluiten bij verschillende samentuinen in onze buurt. De leden van samentuin LiezeleVelt in Liezele bewerken samen 1 perceel en verdelen de oogst onder de tuiniers. Bij samentuin Rietvelt in Ruisbroek en Molenveld in Bornem kan je een individueel lapje grond bewerken. In de oude kloostertuin van Bornem is er al langer een samentuin De Warmenhof voor meer info hierover kan je contact opnemen met liliane.vandenbossche@bornem.be Misschien ben ook op zoek naar extra informatie over hoe je zelf gezonde groenten kan telen en verwerken, daarvoor zit je goed bij Velt Regelmatig worden er lezingen en cursussen georganiseerd.

Een adres waar je lekkers van verschillende lokale producenten samen onder 1 dak vindt is PuurSmaak, beslist een bezoekje waard. Aan de table d’amis kan je ook aanschuiven voor een heerlijke vers bereide maaltijd. Een groot deel van de aangeboden producten zijn bio, of hebben een bio label. Wil je zelf aan de slag met je potten en pannen dan komt een vers pakket bio groenten en fruit goed van pas. Vanaf 1 maart wekelijks op te halen in de Wereldwinkel van Puurs, waar deze elke maandag afgeleverd zullen worden door Biobello. Voor meer info en bestellingen bij: jeannine_van_den_heuvel@hotmail.com ) Bij Oxfam wereldwinkel kan je meteen ook terecht voor fairtrade producten uit het zuiden: lekkere koffie, chocolade en veel meer waar de producent een eerlijke prijs voor krijgt. Je vindt een wereldwinkel in PuursBornemen Sint-Amands

Een kopje fairtrade thee of koffie smaakt ook lekker bij een gebakje met bio ingrediënten en natuurlijk zoet van Kers naast de taart in Kalfort. Ook voor glutenvrij en lactosevrij kan je bij hen terecht. Intussen zijn ze hier lokaal stilaan ook gekend voor meer dan alleen zoet gebak. Hun foodtruck kom je ook tegen op festivals, feestjes en marktjes. Goed mogelijk dat je er ook Barista Tine met haar Jakamoka caravan tegenkomt. Met een coole shake of een warm kopje fairtrade koffie of thee, begeleid met een heerlijk gebakje zorgt zij voor de oppepper die je nodig hebt.

Voor een tussendoortje op wandel of fietstocht in de buurt kan je een lokaal gemaakt ijsje gaan eten in Bornem in de kinderboerderij waar er meer te smaken valt dan ijs alleen Of passeer je in de buurt van Liezele stap dan zeker even af bij Lottes Hoeveijs waar er ook andere melkproducten op basis van de melk van de eigen koeien verkrijgbaar zijn. Her en der op je tocht kom je ook steeds meer hoevewinkeltjes tegen waar je rechtstreeks bij de boer aardappelen, asperges of ander lekkers kan kopen. Leuk om boodschappen doen en een ontspannende fietstocht aan elkaar te koppelen.

Liefhebbers van bio weten trouwens ook dat je voor gespecialiseerde bio producten niet persé verder weg moet rijden. Op fietsafstand vind je in de Bioshop in Bornem een brede waaier producten van vers tot droge voeding en nog zoveel meer. Een groot deel van de seizoensgroenten in hun aanbod komt van een lokale boerderij. Elke keer als ik een vraag heb over een bepaald product weten An en Vero ook alles te verduidelijken, soms komen er ook boeken bij te pas.

Meer lokale producten kan je vinden via Buren en Boeren. Er is inmiddels ook een Buurderij in Huize de Steiger in Bornem, of iets verder weg in Opdorp en Londerzeel.

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.