Beeld je eens in dat het omgekeerd verliep….
Dat begin 20ste eeuw de elektrische auto, zoals het er toen ook echt even naar uit zag, zijn doorbraak beleefde, en wij vandaag allemaal met stekkerauto’s rijden, alsof we het nooit anders geweten hebben. Elke avond routineus die kabel in het stopcontact, en iedereen een pasje voor een publieke laadpaal in dat houdertje op de zonneklep. Plots komt iemand met het volgende op de proppen:
‘Jongens, ik heb wat nieuws gevonden. Briljant, nee echt. Ik heb onder de aardkorst een goedje gevonden waarmee we zouden kunnen gaan rijden, een soort olie, iets fossiels. Logistiek valt het allemaal wel mee. We zullen diepe putten moeten graven om eraan te geraken, maar dat lukt ons wel. En ook platformen op zee, want daar valt ook heel wat van die olie op te zuigen. Akkoord, da’s al wat lastiger, maar komt goed. Vervolgens transporteren we die vloeistof in reusachtige boten naar hier en we bouwen raffinaderijen om het te verwerken tot bruikbare brandstoffen, laat ons ze ‘benzine’ en ‘diesel’ noemen. Dan hebben we wel even een vloot tankwagens nodig om die brandstoffen naar duizenden verschillende laadpunten te vervoeren. Daar ga je dan elke week met je auto heen om een vijftigtal liter te tanken, waarmee je een kleine duizend kilometer kan rijden. Klein detail: die benzine is licht ontvlambaar. Even wennen dus aan het idee om dat in een tank onder je achterbank te vervoeren, maar goed, daar leren we mee leven. Een nadeel is ook dat de verbrandingsmotoren die we nodig hebben een eind complexer zijn dan de elektromotoren die we gewend zijn, met zuigers, kleppen, injectoren en een krukas, en een versnellingsbak, ze hebben dus wel wat meer onderhoud van doen dan een elektrische motor, maar goed. Verder zijn de nadelen al bij al beperkt. Uitlaatgassen, zeg je? Juist, da’s nog een kopzorg, want de dampen die eruit komen zijn giftig, maar met een ingewikkelde filter erop valt er wel mee te leven. O ja, het stoot ook een broeikasgas uit dat bij excessief gebruik kan leiden tot een klimaatverandering, dus we moeten ervoor zorgen dat we niet tevéél van dat goedje gaan opsouperen. En er is nog één ding: met die nieuwe brandstof maken we ons geopolitiek verschrikkelijk afhankelijk van de landen die over voorraden beschikken. Bon, dat moet dan maar.’
Beeld je eens in dat het omgekeerd verliep…
Eerlijk: zou je ook maar één iemand die goed bij zijn hoofd is vinden die dit een uitstekend idee vindt? Ik ben geen elektrolobbyist noch een rabiaat liefhebber van het EV-genre. Ik durf in mijn vrije tijd zelfs honderden kilometers te rijden om naast een circuit te gaan staan om daar snelle jongens onfatsoenlijke hoeveelheden benzine te zien opstoken. Maar als je alles objectief naast elkaar legt, rijden met een verbrandingsmotor of met een elektromotor, dan kan je niet anders dan concluderen dat dat laatste simpelweg de superieure oplossing is, zowel energetisch als organisatorisch, en zeker in een dichtbevolkt land als het onze. Vandaag maken we een overgang mee die het omgekeerde is van wat hierboven beschreven staat. Het wordt een transitie die vanzelfsprekend traag gaat verlopen – mensen nemen nu eenmaal niet elk jaar een nieuwe auto in gebruik – en niet vrij is van kinderziekten en besognes. Groene stroom, grondstoffen voor batterijen, laadinfrastructuur… van vandaag op morgen is niet voor alles een pasklaar antwoord voorhanden.
Boerenverstand volstaat om te snappen dat dat geen goed idee is…
Maar de transitie is uiteindelijk onvermijdelijk als we de mensheid van de dreigende thermoschok en alle desastreuze gevolgen van dien willen behoeden. Al die CO2 die gedurende miljoenen jaren in de bodem opgeslagen zat in een tijdspanne van een luttele eeuw weer de atmosfeer in blazen, boerenverstand volstaat om te snappen dat dat geen goed idee. Allemaal elektrisch dus, en dan nog het liefst met volledig hernieuwbare energie. Je kan dat allemaal maar geitenwollensokkengeneuzel vinden, maar het is niet anders. Geniet nog van de laatste jaren van het olietijdperk. En dan: leve de stilte!
Overgenomen van: https://www.autowereld.be/autonieuws/editoriaal/column-hd-als-olie-stroom-was.html
Slides van lezing gegeven door Hans Dierckx & Jan De Bock vind je hier
Recente opmerkingen