De gevolgen van de internationale klimaatcrisis zijn in de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Ze leiden tot grootschalige veranderingen zoals een nader gedrag van de straalstroom, een versnelling in de afsmelting van het landijs op Antarctica en Groenland, het ontdooien van de permafrost, waardoor steeds meer methaan, wat ook een sterk broeikasgas is, vrijkomt en de apocalyptische bos- en veenbranden op het Noordelijk en Zuidelijk Halfrond.
In ons land leidt de klimaatcrisis tot een verandering van de seizoenen, waardoor de natuur van slag lijkt te zijn. De verandering in het gedrag van de atmosferische straalstroom op tien kilometer hoogte, komt tot expressie in ander weer, met droogten en de ‘zogenaamde ‘waterbom’ van juli 2021, die, dit keer, vooral Wallonië, Nederlands Zuid-Limburg en delen van Duitsland, trof. Het versnelde afsmelten van het landijs op Antarctica en Groenland, zal bij ons tot een snellere stijging van de zeespiegel leiden. Dit zijn allemaal zaken waarop de overheid een antwoord moet vinden en waarin de overheden moeten investeren.
Inspelend op de boven genoemde ontwikkelingen, heeft het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant het Sensibiliseringsplan 2022, opgesteld. Het is de bedoeling dit plan toe te voegen aan de plannen van de Klein-Brabantse gemeentes Bornem en Puurs-Sint-Amands.
In dit eerste sensibiliseringsplan leggen we de klimaatproblematiek uit in termen van: wat betekent het? Welke crisissen beïnvloeden mekaar? Hierbij willen we vooral focussen op de mogelijke oplossingen, waarmee de burger zich kan engageren. Op die manier kan het Sensibiliseringsplan 2022 een katalysator zijn in het betrekken van de burger bij het tegengaan van de gevolgen van de klimaatcrisis.
download HIER het programma
Recente opmerkingen