Duurzame landbouw in Klein-Brabant (en daarbuiten) heeft ons nodig en wij hen.

Duurzame landbouw in Klein-Brabant (en daarbuiten) heeft ons nodig en wij hen.

Klimaatopwarming, koolstof vastleggen in de bodem, stikstofproblematiek, we hebben een ander landbouwsysteem nodig. De berichten en de drama’s rond ons landbouwsysteem zijn voortdurend in het nieuws. Toch bestaan de oplossingen al. Zelfoogstboerderij ’t Lekkerland is een van die CSA initiatieven (CSA betekent: Community Suported Agriculture) die het bewijzen . Toch is ook dat niet vanzelfsprekend want landbouwgrond in België is schaars en duur.

De voorbije maanden volgde ik persoonlijk de compagne van Tim Meys en Lies Vissers, de bezielers van ’t Lekkerland op de grens van Puurs-sint-amands en Bornem. Eind vorige maand organiseerden ze Earthfest met een dubbel doel. Enerzijds meer bewustzijn creëren rond het thema duurzame landbouw. Maar vooral was het ook gemotiveerd door de noodzaak om fondsen binnen te halen voor de aankoop van hun grond aan de Zeutestraat. Deze aankoop is georganiseerd via De Landgenoten.

De Landgenoten is een organisatie die gronden wil vrijwaren voor duurzame landbouw nu en in de toekomst op een coöperatieve manier. Iedereen kan aandeelhouder worden. De gronden zijn niet in privé bezit maar eigendom van de gemeenschap. Een bioboer investeert in een levende vruchtbare bodem. Het is een regeneratief systeem in tegenstelling tot het nog steeds overheersende systeem waar gewassen alleen kunnen groeien mits juist gedoseerde kunstmest en pesticiden, het zijn monoculturen die de biodiversiteitscrisis op de spits drijven. Een bioboer pakt dat anders aan op een duurzame manier met een gezonde levende bodem als resultaat. Daarom steunt organisatie De landgenoten ook ’t Lekkerland door de waardevolle bodem continu te vrijwaren voor de voedselzekerheid van de toekomst. De huidige crisis in de gangbare landbouwsector is het levende bewijs dat een dergelijk initiatief meer dan nodig is en ons aller steun verdient. Momenteel staat de teller voor de aankoop van hun grond op 64% Help jij hen mee tot aan de eindmeet? https://www.delandgenoten.be/tlekkerland

Meer lezen:

Een inspirerend verhaal dat gelijkenissen vertoont met het verhaal van ’t Lekkerland. Voor mij persoonlijk ook heel herkenbaar omdat ik ook steeds op zoek ben naar manieren om als mens een positieve afdruk na te laten in plaats van een negatieve ecologische voetafdruk. Net zoals Tim Meys en Lies Vissers, maar dan op mijn manier.

Veel leesplezier

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.