CHANGE THE SYSTEM, Lokale stappen voor een globaal reddingsplan.

CHANGE THE SYSTEM, Lokale stappen voor een globaal reddingsplan.

Beste Lezer,

Als mede oprichter van ONK kan ik niet ophouden met schrijven over de transitie waar we voor staan, en hoop ik dat andere schrijvers mij hier op deze website zullen bijtreden om hun ervaring en inzicht over wat er lokaal leeft te delen.  Misschien over een heel specifiek onderwerp of misschien met een persoonlijk verhaal van iets dat jou aangegrepen heeft in de context van transitie.  Natuurlijk heb ik naast schrijven nog een boel andere dingen te doen.  Maar ik zie zoveel goede dingen gebeuren en zoveel mogelijkheden dat ik eigenlijk heel opgewonden ben over die transitie. Omdat ik geloof dat we er niet op achteruit hoeven te gaan. We zullen zeker een aantal dingen over boord gooien maar er zullen andere dingen in de plaats komen. En vooral vind ik het spijtig dat zoveel mensen de positieven voordelen van een transitie naar een fossiele brandstof vrije  samenleving, naar een gifvrije en pollutie vrije leefomgeving en voeding, naar een socialere en vriendelijker samenleving met meer natuur en eerlijke kansen voor iedereen, zich eigenlijk niet goed kunnen voorstellen.  Dus hier ga ik weer…

Het is onderzocht en bewezen dat mensen het gelukkigst zijn in een samenleving waar er geen al te grote verschillen zijn in materiële rijkdom, in een leefomgeving waar er voldoende groen is. De automatisering en technologische evolutie is uiteindelijk al zo ver gevorderd dat het niet noodzakelijk zou mogen zijn om voltijds te werken om de hele mensheid te voorzien van alle levensnoodzakelijke goederen en zelfs meer. Tenminste als de automatisatie niet alleen wordt ingezet om de winsten van een klein percentage rijken te vergroten, ten koste van mensen die in armoede gedrukt worden en op voorwaarde dat we veel meer circulair produceren. Er zijn ook voldoende alternatieven om ons voedsel op een ecologische manier te produceren in samenwerking met de natuur en biodiversiteit te bevorderen. Ik begrijp niet hoe we als mensen zouden kunnen doorgaan alsof er niets mis is met het systeem en geen rekening zouden houden met het feit dat het wél anders kan. We hebben geen nood aan doemdenkerij, we hebben nood aan moed.  We hebben het systeem mee gecreëerd, we kunnen elke de verandering mee vorm geven.

De jongeren hebben al spijbelend het klimaat midden in het politieke debat gegooid.  Maar er is meer dan klimaat: er is biodiversiteit die beschermd moet worden, er is sociale veerkracht waaraan opnieuw gewerkt moet worden.  We mogen de meest kwetsbare groepen in de samenleving niet vergeten, een eerlijke verdeling betekent niet het recht van de sterkste.  Gelijke kansen beginnen waar uitsluiting ophoudt te bestaan. Tijdens deze vakantie plannen we nu vanuit een gemotiveerde kern van initiatiefnemers acties om lokaal zoveel mogelijk mensen te betrekken bij dit maatschappelijke debat. De jongeren namen massaal initiatief laat ons daar massaal op antwoorden vanuit alle leeftijden en groeperingen. Help je ons mee?

De KLIMAATBOX waarin ieder zijn idee, stem en mening op papier kan meegeven zal op openbare plaatsen opduiken.  In het najaar lijsten we al die ideeën om het systeem te veranderen op en met de suggesties gaan we naar het beleid.

Op de hoogte blijven? Volg dan zeker deze blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ONK.

Meewerken aan de ontvouwing van een lokaal klimaatactietraject of ken jij een plek waar we deze zomer de klimaatbox kunnen plaatsen en wil je dit mee begeleiden, neem dan contact op met een van de trekkers:

ludosegers@me.com,

vivianne@onknow.be

ninavanbelle@hotmail.com

Misschien interesseert dit jou ook :

Eindrapport van het panel van wetenschappers voor klimaat en duurzaamheid.

Gemeente van de Toekomst : De Bond Beter Leefmilieu maakte een lijst met 80 acties die werken.

Wat als een levensstijl die de klimaat de klimaatgrenzen respecteert, ons gewoon gelukkiger maakt

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.