Bouwen in watergevoelig gebied, terwijl wateroverlast in de toekomst regelmatig te verwachten is door de klimaatopwarming.

Bouwen in watergevoelig gebied, terwijl wateroverlast in de toekomst regelmatig te verwachten is door de klimaatopwarming.

Het is te verwachten dat de overstromingen zoals die zich dit jaar voor deden in Wallonië om de 5 jaar zouden gebeuren. Daarom worden er op Europees en Vlaams niveau plannen uitgetekend om water te kunnen bufferen. Water moet ook beter in de bodem kunnen insijpelen. Vreemd toch dat men in onze gemeente toch beslist om in deze watergevoelige gebieden te gaan bouwen. We hebben het specifiek over de vallei van de Molenbeek. Met bouwplannen aan het Loutersveld, aansluitend aan de Konijnenstraat en 2 sites in Kalfort. Deze achter de Chiro lokalen en andere op het einde van het Winkelveld. Daar staat al een groot blok met appartementen maar er zijn nog extra bouw plannen zo vernamen we.

We weten dat de Molenbeek bij hevige regenval nu al regelmatig buiten haar oevers treedt. Ze komt van hoger gelegen gebieden en voert dat hemelwater allemaal mee. Als er zoveel water tegelijk valt zoals deze zomer in het oosten van ons land het geval was lopen deze watergevoelige gebieden onder. Met alle gevolgen vandien voor de bewoners. Daarom deze klimaatpalen op de drie genoemde plaatsen. Hier bouwen is absoluut geen wijze beslissing met het oog op de toekomst. Op de website van Vlaanderen staat dit gebied ingekleurd als overstromingsgebied: Meer info

De klimaatpalen willen ook waarschuwen voor de effecten van de klimaatverandering op globaal vlak. Het poolijs smelt aan een tempo dat zelfs de meest pessimistische studies niet hadden voorzien. Als dit doorzet is een stijging van de zeespiegel tot 7m mogelijk. Zo hoog stond het peil van de zeeën vlak voor de laatste ijstijd. Op dat ogenblik was er geen ijs op Groenland. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat de gletsjers daar in een record tempo afsmelten. Deze zomer viel er daar ook regen op de hoogste toppen van Groenland. Meer lezen

Sluit je aan bij de acties van het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.