Autodelen is goed voor je portemonnee, het milieu, je gezondheid, de buurt, …

Autodelen is goed voor je portemonnee, het milieu, je gezondheid, de buurt, …

Enkele cijfers

 

Je vindt meer autodelers in steden dan op platteland, maar in Klein-Brabant zitten we wat autodelen in combinatie met andere vervoerswijzen betreft helemaal niet slecht en de belangstelling voor autodelen groeit. Momenteel zijn er in Klein-Brabant 2 Cozycar autodeelgroepen met daarin 23 autodelers. Daarnaast zijn er nog eens 3 wagens die gedeeld worden via het platform Drivy. Een doorsnee auto staat gemiddeld 95 % van de tijd stil. Wie de berekening maakt weet, een wagen die stil staat, kost ook geld. Daarom is autodelen zowel voor eigenaars van wagens, als voor de (sporadische) gebruiker van een deelwagen, een interessant systeem. Volgens de berekening van autodelen.net, geven gezinnen per jaar gemiddeld 5100 € uit aan mobiliteit. De auto is met 4930 € daarin de grootste slokop. Een kost die je door gebruik te maken van Cozycar, autodelen in je buurt, kan spreiden over verschillende gezinnen. Daardoor kan je per jaar al gauw zo’n 1000 tot 3000 € besparen.

 

Ons autodeel verhaal in het kort

 

We liepen met ons gezin al langer rond met het idee om te gaan autodelen. Drie jaar geleden vonden we buren die daar ook zin in hadden. We startten met 3 gezinnen en elk gezin had toen nog een auto die maar weinig gebruikt werd. Wij besloten toen om onze gezinswagen van de hand te doen en de voorbije jaren liep het autodelen via de handige reservatiekalender van CozyCar echt super vlot. Zoals iedereen die een autodeelgroep wil opstarten vonden we veel informatie en antwoorden op onze vragen bij het team van autodelen.net. Op de website van Cozycar staan ook een aantal handige voorbeelddocumenten.

Inmiddels is een oude wagen in de groep vervangen door een mooie ruime nieuwe wagen op cng en is de groep ook aan uitbreiding toe. Een grotere pool betekent immers dat je meer kans hebt om over een auto te kunnen beschikken wanneer je er een nodig zou hebben. Het is handig om in een grote groep verschillende profielen van complementaire gebruikers te hebben. Zowel mensen met als zonder wagen, mensen die de wagen voor woon-werk verplaatsing gebruiken, andere die vooral in weekend eens een auto nodig hebben, sporadische gebruikers of regelmatige avond gebruikers, bijvoorbeeld om naar cursus te gaan of naar een repetitie te rijden.

In 2018 kreeg onze autodeelgroep de vraag van twee gezinnen die af en toe een auto zouden nodig hebben. We zijn daar erg blij mee, maar waar we eerst het probleem hadden van teveel auto’s zouden we nu naar een te weinig te gaan. Om alles in balans te houden zouden we daarom ook minstens 1 extra gezin met een auto moeten vinden voor onze autodeelgroep.. In elk geval, hoe meer autodelers hoe beter. Beter voor schonere lucht, voor vermindering van de C0² uitstoot, voor de algemene fitheid en maatschappelijke verbinding. Inmiddels hebben wij onze buren ook beter leren kennen en delen we meer dan alleen een auto.

Voor we autodelers waren namen we vaak automatisch de auto, nu hebben we een heel andere reflex opgebouwd. Van verplaatsingen binnen een straal van 10 km vinden we het normaal dat we die met de fiets doen, maar dikwijls fietsen we ook een eind verder. Daarna gaat onze keuze naar openbaar vervoer en als dat niet kan, pas dan kiezen we voor de auto. We leerden daar geleidelijk creatief mee omgaan, het was geen must want een auto was nog steeds beschikbaar. Door te autodelen leerden we om op een bewuste, rationele manier om te gaan met onze verplaatsingen. Ook de kost wordt zo duidelijker.

Waardoor de redenen om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer winnen aan belang. Autodelen maakt het dan ook mogelijk voor wie toch af en toe een auto wenst te gebruiken om niet langer een eigen wagen te bezitten. Uiteindelijk vinden we deze levensstijl veel meer ontspannen, we staan dan ook raar of zelden in een file. Midden in de nacht terugkomen van een feestje per fiets, met twee of in een groepje, het schept een speciale sfeer, zorgelozer en fris. Dat is wat autodelen voor ons is. ?

Wil jij alvast meer informatie over autodelen neem dan een kijkje op www.cozycar.be

Interesse in een infomoment? Laat het weten: vivianne.mertens@skynet.be. Bij voldoende kandidaten organiseren we dit opnieuw.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.