Allemaal advocaat voor het klimaat

Allemaal advocaat voor het klimaat

Op 14 maart vonden in België meer dan 100 acties plaats om de Klimaatzaak te ondersteunen. Ook in Klein-Brabant kwamen op 2 plaatsen onder coronaveilige manier mensen samen. Aan het Fort van Liezele werd volgende tekst voorgelezen:

Beste bewoners van dit kleine stukje planeet. Dit is een van de 100 plaatsen in België waar we op dit moment pleiten als advocaten. Advocaten voor het klimaat. Over 2 dagen begint de Klimaatzaak in Brussel. De Klimaatzaak, dat is de rechtszaak van de eeuw. Bijna 60.000 mede-eisers zullen 4 regeringen voor de rechter slepen. Dit is ongekend. In de beklaagdenbank: de Federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse regeringen.

  • Wij eisen dat onze regeringen stoppen met het uitbuiten, ja zelfs verslinden van de planeet.
  • Wij eisen dat onze regeringen werken aan een rechtvaardige en snelle overgang, waarbij de rijkdommen van de planeet eerlijk worden verdeeld.
  • Wij eisen dat onze regeringen een einde maken aan het motto “alsmaar meer” en dit vervangen door het motto “juist genoeg”.
  • Wij eisen dat onze regeringen zich gedragen als verantwoordelijke vaders, en zorg dragen voor onze kinderen en kleinkinderen.
  • Wij eisen, beste medeburgers, van onze regeringen de nodige moed om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de mensheid te redden.

Volgend jaar is het rapport van de Club van Rome 50 jaar oud. We weten dus al 50 jaar wat we moeten doen. En 30 jaar geleden was het de conferentie van de Verenigde Naties in Rio. De urgentie werd officieel bevestigd. Tot op heden heeft geen énkele regering voldoende maatregelen genomen om ons voortbestaan te garanderen. Met het akkoord van Parijs, zes jaar geleden, hebben de regeringen zich opnieuw geëngageerd. En nogmaals, hun maatregelen zijn ontoereikend. Als wij hen niet dwingen, zullen onze regeringen hun verbintenissen niet nakomen.

Dus gaan we ze helpen, door naar de rechtbank te gaan. Over twee dagen zullen onze echte advocaten onze vier milieuministers aanklagen, zodat ze de planeet niet in de steek laten, het leven niet in de steek laten! Lang leve de Klimaatzaak!

En beste confraters

Ook LOKAAL kunnen wij ons steentje bijdragen.

Wij juichen toe dat er 50.000 bomen zullen geplant worden. Wij juichen de “vergroening” toe.

En dat is meer dan nodig in onze gemeente Puurs-Sint-Amands. De gemeente heeft een zeer grote ecologische voetafdruk.

19% van het grondgebied is bebouwd . Dat is 5% meer dan het Vlaamse gemiddelde.

Het ruimtebeslag bedraagt 42% van de gemeentelijke oppervlakte. Dat is 9% meer dan het Vlaamse gemiddelde.

Betonnering door te bouwen is de grootste boosdoener voor de klimaatopwarming.

Open ruimten worden vandaag bedreigd door bebouwing. Het Vlaams beleid pleit ervoor om niet te bouwen in de woonuitbreidingsgebieden. In de gemeente liggen er WEL projecten voor in woonuitbreidingsgebieden.

HOOG TIJD VOOR EEN BETONSTOP.

Wij zijn voor inbreiding waar er wel mag gebouwd worden. Maar niet in uitbreidingsgebieden.

LAAT ONS OOK LOKAAL CONSEQUENT HANDELEN

PS Op 26 maart kwam er een einde aan de pleitdagen van de Klimaatzaak. Het werk en het woord is nu aan de rechters die ten laatste op 2 juli met een uitspraak zullen komen. We houden jullie uiteraard op de hoogte.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.