ABC van het klimaat

ABC van het klimaat

Klimaat, klimaatproblematiek, opwarming van de aarde, broeikasgassen, ….. soms zien we door het bos de bomen niet meer door alle berichtgeving en discussies hieromtrent.
Hugo Van Dienderen, voormalig VRT journalist, dochter Ilse Van Dienderen en kleindochter Amber Paris schreven daarom samen dit boek, het ABC van het klimaat. Niet een wetenschappelijk naslagwerk maar wel een boek over klimaatgerelateerde onderwerpen, zeer breed en toegankelijk voor iedereen. Soms confronterend maar altijd met hoopvolle oplossingen, zowel lokaal als mondiaal en klimaatrechtvaardig. Opmerkelijk is dat het door 3 generaties geschreven is. Omdat ieder van ons, zowel jong als oud, de gevolgen ondervindt van de klimaatverstoring. Het boek bevat 177 trefwoorden van “ agro-ecologie tot “ zuidpool “. Bij de meeste artikels staat een verwijzing voor wie zich verder wil informeren over een onderwerp.

Hugo Van Dienderen is al meer dan 50 jaar met het klimaatthema bezig. Sinds het rapport “ Grenzen aan de groei “ van de Club van Rome in 1970 heeft hij zich in het milieuthema vastgebeten en als Vlaams volksvertegenwoordiger heeft hij in 1990 al de Belgische regering aangepord om een sterk engagement op te nemen in de onderhandelingen voor het Kyotoverdrag.
Hij is ook mede-oprichter van de Grootouders voor het klimaat die vanaf het begin de klimaatspijbelaars ondersteunden en meestapten in de klimaatmarsen. Ondertussen hebben ze een hele beweging uitgebouwd met vele ambassadeurs waaronder ook Jan Stel, één van onze bestuursleden en oud-hoogleraar OceanSpace and Human activity aan de universiteit van Maastricht.
Ilse Van Dienderen deed heel wat ervaring op verschillende bestuursniveaus, gemeentelijk, Vlaams en Federaal, altijd rond milieuthema’s.
Amber Paris maakt deel uit van de klimaatgeneratie, een generatie die de urgentie zeer sterk aanvoelt, en nam vooral de thema’s die jongeren beroeren voor haar rekening.

Het is kortom een heel toegankelijk naslagwerk over klimaat voor jong en oud, doorspekt met anekdotes, feiten en verhalen.
Onder de letter E staat onder andere Eddy Merckx. Benieuwd wat die te maken heeft met het klimaat? Je kan het lezen in het ABC.
Het boek is te koop in de boekhandel ( 17€ ) maar je kan het ook makkelijk bestellen via https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/abc/
Ben je 55 of ouder, met of zonder kleinkinderen, dan krijg je het boek tijdelijk gratis bij een lidmaatschap van de Grootouders voor het klimaat ( 20€ )

Gerda

Posted in:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik stem ermee in dat ONK mijn gegevens verwerkt in overeenstemming met haar privacybeleid.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.